Portfolio Categories: verbouwing

Oude Markt – Leuven

De bovenste verdiepingen van dit gedeeltelijk beschermd pand op de Oude Markt in Leuven waren onderkomen en in slechte staat. Zowel de muren als de vloeren waren bedekt of afgewerkt met goedkope, lelijke materialen. Enkele balken en vloerelementen waren volledig weggerot en moesten dringend vervangen worden. Het geheel moest dan ook volledig gestript worden. Daarnaast moest de renovatie zowel aan de brandvoorschriften als aan de eisen van monumentenzorg voldoen.

We beslisten om een studio in te richten op de twee hoogste verdiepingen met een zo authentiek mogelijk karakter maar toch met een modern uitzicht. Een eerste beslissing was om het ovale medaillon raam terug open te maken en de puntige dakkapel langs binnen terug zichtbaar te maken. Hierdoor werd er een vide gecreƫerd die de ruimte een extra (ver)lichte dimensie gaf.

Er werd met zoveel mogelijk natuurlijke materialen gewerkt. Authentieke gerecupereerde balken in franse eik werden op maat gemaakt om de rotte te vervangen. De planken vloeren werden vernieuwd. De oude voorzetwanden werden afgebroken en delen muur werden gezandstraald. De andere muren werden met leem afgewerkt. Het geheel is een stijlvolle studio geworden die past bij de grandeur van het gebouw.